Commitment Zrt. 1055 Budapest, Balassi Bálint u. 9-11., félemelet 4.
Tel.: 06-1-780-0753 Fax: 06-1-799-4390, e-mail: info@commitment.hu

ÁTLÁTHATÓ KÖZOKTATÁS - Sajtóközlemény

A Commitment Zrt. és a Szintézis Zrt. konzorciuma az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós támogatást nyert el az Oktatási Adatcsere Központ elnevezésű projekt végrehajtására. A projekt támogatása a GOP-2011-1.1.1., Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása megnevezésű konstrukció keretében valósul meg az Universitas Győr kutatási partnerként történő bevonásával.

Szoftverfejlesztés

Oktatási Adatcsere Központ - OAK
 
Az Oktatási Adatcsere Központ egy olyan adatgyűjtő és elosztó rendszer, amely a különböző, egymástól különálló oktatási adatbázisokból kér le adatokat és azokat egységes, átlátható formában tárja a felhasználó szülők, pedagógusok és a diákok elé. Segítségével korábban megvalósíthatatlan adatelemzések teszik átláthatóvá, könnyen követhetővé és értékelhetővé a tanulók előrehaladását. A laikus szülők számára is átláthatóvá válik a gyermekek valós teljesítménye és az oktatással, neveléssel összefüggő egyéb tevékenysége is. A projekt kutatás-fejlesztési része hozza létre azt a szabványt, illetve interoperabilitási rendszert, amely a különböző nyilvántartásokat, adatbázisokat értelmezhető módon képes összekapcsolni. Természetesen a projekt megfelel a legszigorúbb adatvédelmi és biztonsági követelménynek is. A projekt a legmodernebb informatikai eszközökkel, módszerekkel és technológiák felhasználásával valósul meg.

 
Iskolai adminisztrációs szoftver
 
A Commitment Zrt által kifejlesztett programrendszer révén oktatási adminisztrációval és adatfeldolgozással kapcsolatos szolgáltatást nyújtunk. Programunk, a Taninform révén - melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium akkreditált - az ország számos pontján nyújtunk támogatást önkormányzatok és közoktatási intézmények adminisztrációs feladatainak megoldásához.
 
A szoftver, óvodától iskoláig, minden típusú közoktatási intézmény számára alkalmazható. Megoldást kínál az eltérő adottságú közoktatási intézmények számára is. Eszköztakarékos, mivel a webalapú technológia miatt nem igényel külön telepítést, bármilyen internet kapcsolattal rendelkező számítógéppel használható.

 
A Taninform Fenntartói modulját a program használata során felmerült fenntartói igények alapján fejlesztettük ki. Használatával a fenntartó naprakész, összesített adatokhoz juthat és listázhatja azokat. A program segíti a normatíva igénylést, könnyíti az intézmények és a fenntartó közötti kommunikációt. A Statisztikai modullal az intézmény egészét érintő átfogó statisztikák, kimutatások készíthetőek el. Az Alapfokú Művészetoktatási modul megfelel a képzési forma sajátosságaiból adódó igényeknek. Az Óvodai modul hasznos szolgáltatást nyújt az óvodai adminisztrációs munkák ellátásához. Az Étkeztetés modul funkcióival lehetőség nyílik a teljes körű étkeztetés adminisztrálására. A Szülői modul célja, hogy a szülőket is bevonja a felhasználók körébe. Segítségével a szülő friss információkhoz juthat gyermeke tanulmányi eredményeivel kapcsolatban.
A Taninform Magyarország piacvezető iskolai adminisztrációs rendszere. Az akkreditált szoftvert beszerző fenntartók több mint 70 százaléka a Taninformot választotta.

 
Könyvtári szoftver
 
A Taninform iskolai adminisztrációs és ügyviteli rendszer révén több ezer közoktatási intézményben van jelen programunk könyvtári modulja. Az intézmények és a fenntartók igényei alapján, a szoftvert továbbfejlesztve, létrehoztuk a Libinform könyvtári adminisztrációs rendszert. Könyvtári szakemberekből álló munkacsoportunk folyamatosan ellenőrizte a specifikáció megalkotása során, hogy a fejlesztendő program megfeleljen az elvárásoknak.
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kiírt könyvtári szoftverek akkreditációs pályázatán induló Libinformmal elértük, hogy a program a hivatalos előírásoknak is eleget tegyen. Így biztosíthatjuk, hogy az iskolai könyvtárak, a program segítségével a központi követelményeknek is maximálisan megfelelhetnek.
 
A rendszer hatékonyan segíti az iskolai könyvtárak munkáját mindennapi adminisztrációs feladataiban. A kölcsönzési modul teljes körűen nyilvántartja a kölcsönzéssel kapcsolatos összes adatot, figyelmeztet a késésekre, kívánságra felszólításokat küld. Segítségével bármikor elkészíthető az aktuális leltári nyilvántartás és statisztika, beleértve a KIR-STAT könyvtári adatokat tartalmazó táblázatát is. A program használatával az állomány gyarapításának tervezése és nyomon követése, valamint a bibliográfiai leírások átemelése országos és nemzetközi könyvtári adatbázisokból egyszerűen megoldható.


A rendszer a Taninform szoftver részeként vagy önálló programként is működik. A többszörös adatbevitel megakadályozása érdekében más iskolaadminisztrációs rendszerekkel is együttműködik és átemeli a tanulói adatokat azokból.
 
Az iskolai adminisztrációs szoftver több ezer intézményben történő bevezetésében szerzett tapasztalataink igazolják, hogy a Taninform képes az intézmények és fenntartóik munkáját megkönnyíteni és támogatni. A Libinform szoftver révén most a könyvtárosoknak is hatékony megoldást kínálunk a megnövekedett adminisztrációs feladatok ellátásához.
 
Libinform DEMO (A demo mérete 6MB, melynek letöltése az Internet kapcsolattól függően néhány percig is eltarthat)
(c) Commitment Zrt., 2009 - Minden jog fenntartva.